maandag 4 augustus 2025

 


Zondag was een dag die voorbij vloog! Eerst 's ochtends druk aan de slag voor onze lunch-gasten Anita en André. die hier niet "zo ver" vandaan een huisje hebben...wat is niet zo ver... ik roep altijd: alles wat minder dan een uur rijden is, is niet zo ver...😀. In luchtlijn wonen ze zeker dichtbij.....

Goed... een lekkere lunch bereiden....de avond ervoor had ik al een courgettesoep gemaakt, die je koud eet, altijd lekker op een warme dag. Daarna heb ik bramencurd gemaakt, volgens recept van Phillippine, ook iemand die ik ken vanuit de Facebookgroep: ik hou van Frankrijk. Zij heeft een geweldig leuk kookboekje geschreven en daar staat dit recept ook in. De bramen had ik zaterdag op mijn ochtendwandeling met Barkley geplukt. Die bramencurd... dat was nog een dingetje...en dan niet de curd zelf maar het "koekje" waar het in moest. Ik had nl bedacht om een bakje van het kant en klare deeg dat je hier overal in de winkels zie,t te maken en daar de curd in te doen, als een gebakje bij de koffie... Haha, wat ze in de LeClerc in Vichy bij de mooie gebaksafdeling verkopen dat kan ik, natuuuuuurlijk😆 ook. Maar ja, thuis gebruik ik dan de onderkant van een cupcake bakplaat en uitstekers voor een mooi bakje, en die had ik hier natuurlijk niet. Uitsteken van een rondje is niet zo moeilijk, een kopje voldoet prima, maar hoe krijg ik het dan in de vorm van een bakje...moest ook een klein bakje worden. Uiteindelijk twee piepkleine glazen jampotjes (die bewaar ik allemaal voor je weet maar nooit en voor het maken van jam) gevonden, ingesmeerd met olie en daar een deegrondje overheen gedrapeerd en gebakken.... doodeng of het glas niet zou breken, maar dat werkte! Toegegeven, het werd niet een verfijnd bakje, maar het werd een schattig bakje waar curd in kon. Zo leuk om te bedenken hoe je toch iets voor elkaar kunt krijgen als je het materiaal of alle ingredienten niet hebt Een deel van mijn reeds gemaakt curd werd nog even verwarmd met een beetje gelatine om het nog iets stijver te laten worden, en daarna ging het de bakjes in en in de koelkast om op te stijven. Ondertussen werd Frank er op uit gestuurd om nog 4 kleine bramen ergens vandaan te halen...als je het pad naar boven loopt, dan aan de linker kant, daar is een struik met bramen......(was net ver hoor, ik kan de struik bijna zien vanuit de woonkamer).

En ziehier het resultaat..... volgende keer weet ik al hoe ik de bakjes iets verfijnder kan krijgen, maar dat is nu juist zo leuk...zoeken, bedenken, uitproberen.........

wordt vervolgd.......







Sunday flew by! First, busy in the morning for our lunch guests, Anita and André. They have a little house not "too far" from here...what's not so far... I always say: anything less than an hour's drive isn't so far...😀. They certainly live close by in Luchtlijn... Okay... preparing a delicious lunch... the night before, I had already made zucchini soup, which you eat cold, always delicious on a hot day. Then I made blackberry curd, following a recipe from Phillippine, another person I know from the Facebook group: I love France. She has written a wonderful cookbook, and this recipe is in it. I had picked the blackberries on Saturday during my morning walk with Barkley. That blackberry curd... that was another issue... and not the curd itself, but the "cookie" it had to go in. I'd decided to make a cup from the ready-made dough you see everywhere in the shops here, and put the curd in it, like a pastry with coffee... Haha, I can do the same with what they sell at LeClerc in Vichy in the lovely pastry section, of course😆. But then again, at home I use the bottom of a cupcake baking sheet and cutters for a nice cup, and of course, I didn't have those here. Cutting out a circle isn't that difficult; a cup will do just fine, but how do I get it shaped into a cup...it had to be a small one too. I ended up finding two tiny glass jam jars (I save all of them for you never know and for making jam), greased them with oil, draped a circle of dough over them, and baked them... I was terrified the glass wouldn't break, but it worked! Admittedly, it wasn't a sophisticated cup, but it was a cute little cup to hold curd. It's so much fun to figure out how to make something even when you don't have the materials or all the ingredients. Some of my already-made curd was briefly heated with a little gelatin to make it a bit firmer, and then it went into the containers and into the refrigerator to firm up. Meanwhile, Frank was sent out to fetch four small blackberries from somewhere... if you walk up the path, on the left, there's a blackberry bush... (it wasn't far, mind you, I can almost see it from the living room). And here's the result... next time I already know how to make the containers a bit more refined, but that's precisely what makes it so much fun... searching, thinking, trying... to be continued.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  We maken ons klaar voor een weekendje Boekelo, de cross is best een begrip in de paardenwereld. Zelfs als klein kind kende ik het begrip a...