Bramen....en bramen.....en......bramen......
Wie mij een beetje kent weet dat ik gek ben op het maken van jam en chutney. Deze maanden zijn de maanden dat er zoveel fruit is, dus ik kan mijn geluk niet op. Nou maak ik het liefste jam van fruit dat ik zelf heb geplukt....want jam maken is voor mij alles bij elkaar:
het begint eigenlijk al met het planten van je struiken of bomen, en dan, als ze groter worden is daar eerst de bloei...hoe mooi is bv een appelboom als Ãe in bloei staat? En dan komen de vruchten....en intussen vraag je je af...komen er veel? Is het een goed pruimen jaar? Ik weet nog het "verdriet" toen er een mega grote tak afbrak van onze oude pruimenboom in Friesland. Meer dan de helft van de boom was weg.... maar... het wonder...... er komen weer nieuwe takken en het oude deel geeft ook dit jaar weer veel pruimen.... ik hoop dat dochterlief er wat voor me in de vriezer heeft gestopt want wij zitten in Frankrijk....En dan, als het fruit rijp is, het plukken.... We hebben in Friesland rode bessen, witte bessen en zwarte bessen... van de laatste waren er dit jaar niet veel want de paarden hadden zich in het voorjaar te goed gedaan aan de takken van de zwarte bessen....lummels!! Rozen vinden de paarden overigens ook heel erg lekker! Dat werd uren plukken. Daarna kwam de Japanse wijnbes.....die woekert maar voort en eigenlijk moet ik hem intemmen..maar ja.... al die heerlijke wijnbessen......... Het plukken is dus al leuk en daarna ga je bedenken wat je er mee gaat doen...... Jam of chutney? Of soep (van de tamme kastanjes in de herfst), of misschien wat curd? En wat voor jam...wat doe je er door....ik experimenteer met van alles en eigenlijk is dat altijd lekker....... Ik ben vooral fan van chutney en vind dat dat eigenlijk te onbekend is.... het is zoooo lekker.......Heb je mijn bramen-appel chutney al eens geproefd, of mijn appelchutney? Ik had hier laatst in Frankrijk nog een potje peren-chutney staan....jammie....... Het enige wat ik niet leuk vind aan jam-maken is het uitwassen van de potjes, eerst een tijdje uitkoken in soda-water en dan met heet water afspoelen. Hier in Frankrijk had ik even geen soda om mijn potjes uit te spoelen dus vroeg ik in een Jam en Chutney groep op Facebook om raad....wat waren de ervaringen met alleen koken in water? Ik vertelde erbij dat ik hier in Frankrijk zoveel bramen had die verwerkt konden worden. Krijg ik commentaar van iemand: je moet de bramen voor de vogels laten staan........ Die persoon is dan vast nooit hier in Frankrijk geweest.........Onze geijkte uitspraak nu is, als we, zoals gisteren, het niet konden laten om even langs de kant van de weg die grote knoeperds van bramen te plukken (ze riepen me echt gewoon toe: pluk me, pluk me!! en dat kun je je toch niet laten zeggen?!: Laat je wel wat voor de vogels over?????
Waar was ik gebleven? O ja, het maken van de jam en chutney... geweldig om te doen dus. Daarna staat het in potjes af te koelen. Potjes tot bovenaan vullen en vooral niet op de kop zetten! De binnenkant van de deksels kan daar tegenwoordig niet goed tegen. En dan moeten er lapjes worden uitgezocht die in een mooi rondje moeten worden geknipt voor over het dekseltje. En dan een leuk etiket. Sinds mijn printer het niet goed meer doet heb ik etiketten van de Temu en die zijn ook erg leuk! En als dan alles klaar is moeten de potjes op een rijtje op de kast staan zodat ik er eerst een paar dagen naar kan kijken. Het maakt me blij en trots of zo. En dan heb je altijd iets om mee te nemen als je ergens naar toe gaat (daar heb je haar weer met die jam😂).
En dan hou ik er vooral van om dingen uit de natuur te gebruiken...nu zijn de bramen rijp dus ik word helemaal gek.......gisteren in de auto... we moesten echt stoppen want er hingen er zo veel! (Maar ik moet wel wat voor de vogels over laten..😅😅.). Ik dacht toen aan de stok die mijn vader had gemaakt. Toen ik klein was ging ik altijd met mijn vader bramen plukken. Hij had een stok gemaakt met een grote spijker dwars er op die uitstak...zo kon je takken, die wat verder weg hingen, naar je toe halen.....geweldig... die ga ik straks ook maken, want natuurlijk hangen de dikste bramen net te ver weg....... We hebben een bak vol geplukt (en jaaaa er zijn nog bramen over voor de vogels) en die ga ik vandaag verwerken.....
Maar zo zie je.... ik vind alles leuk aan jam-maken!! (En dan hebben we het nog niet eens gehad over het opeten van de jam en chutney...)
Blackberries...and blackberries...and...blackberries... Anyone who knows me a little knows I love making jam and chutney. These are the months when there's so much fruit, so I couldn't be happier. Now, I love making jam from fruit I've picked myself...because making jam is everything for me: it actually starts with planting your shrubs or trees, and then, as they grow bigger, there's the blossoming...how beautiful is an apple tree, for example, when it's in bloom? And then the fruit appears...and meanwhile, you wonder...will there be lots of them? Is it a good year for plums? I still remember the "sadness" when a huge branch broke off our old plum tree in Friesland. More than half the tree was gone... but... the miracle... new branches are growing again and the old part is producing lots of plums again this year.... I hope my daughter has put some in the freezer for me because we are in France.... And then, when the fruit is ripe, the picking.... In Friesland we have redcurrants, whitecurrants and blackcurrants... there weren't many of the latter this year because the horses had feasted on the blackcurrant branches in the spring... fools!! The horses also love roses, by the way! That took hours of picking. Then came the Japanese wineberry... it just keeps growing wildly and I really should tame it... but oh well.... all those delicious wineberries......... So the picking is already fun and then you start thinking about what to do with it...... Jam or chutney? Or soup (made with the sweet chestnuts in the fall), or maybe some curd? And what kind of jam...what do you put in it...I experiment with all kinds of things and it's actually always delicious....... I'm especially a fan of chutney and think that it's actually too unknown.... it's soooo delicious....... Have you ever tasted my blackberry-apple chutney, or my apple chutney? I had a jar of pear chutney here in France the other day...yummy....... The only thing I don't like about making jam is washing the jars, first boiling them in soda water for a while and then rinsing them with hot water. Here in France I didn't have any soda to rinse my jars so I asked for advice in a Jam and Chutney group on Facebook...what were the experiences with just boiling them in water? I also mentioned that here in France I had so many blackberries that could be used. I get a comment from someone: you should leave the blackberries for the birds........ That person has probably never been here to France.........Our standard saying now is, if, like yesterday, we couldn't resist picking those big whoppers of blackberries by the side of the road (they literally just shouted at me: pick me, pick me!! and you can't let that be said?!): Are you going to leave something for the birds????? Where was I? Oh yes, making the jam and chutney... great to do. Afterwards it cools in jars.Fill the jars to the top and definitely don't turn them upside down! The inside of the lids doesn't handle that well these days. And then you have to pick out scraps that have to be cut into a nice circle to fit over the lid. And then a nice label. Since my printer stopped working properly, I've been using labels from Temu, and they're really nice too! And when everything is ready, the jars have to be lined up on the cupboard so I can look at them for a few days. It makes me happy and proud, or something. And then you always have something to take with you when you go somewhere (there she is again with that jam 😂). And then I especially love using things from nature... now the blackberries are ripe, so I'm going completely crazy.... yesterday in the car... we really had to stop because there were so many! (But I have to leave something for the birds... 😅😅.). I thought of the stick my father made. When I was little, I always went blackberry picking with my father. He had made a stick with a large nail sticking out perpendicular to it...that way you could pull branches that were hanging a bit further away towards you...great...I'm going to make one of those soon too, because of course the thickest blackberries hang just a little too far away...We picked a whole bin full (and yes, there are still blackberries left for the birds) and I'm going to use them up today...But as you can see...I love everything about making jam!! (And we haven't even talked about eating the jam and chutney yet...)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten