vervolg.....
Het "schlafen im Weinfass" beviel heel goed, heerlijk geslapen! Tegen achten werd er weer een mand bezorgd, een ontbijt-mand ditmaal met koffie, thee, vleeswaren, kaas, fruit (dat was een beetje vreemd: 1 appel voor twee personen?) en lekkere broodjes. Tijdens ons ontbijt begon men aan een zoveelste dag druiven oogsten.... een hele rits mensen verdween in een van de wijngaarden en zo nu en dan kwam er een trekkertje langs die ergens beneden de grote vaten wijn in nog grotere vaten overgooide. Helaas was ik steeds net te laat met filmen. Daarna was het inpakken, nog wat wijn en likeurtjes inslaan en weer op weg. We besloten naar de Elzas te rijden. Daar hebben we goede herinneringen aan, aan de Elzas...exact 35 jaar geleden gingen we daar naar toe op onze huwelijksreis....op de bonnefooi... we kwamen toen terecht in een klein dorpje Lalaye waar we een paar dagen bleven in een hotelletje. De eetzaal was zeer ongezellig, met neonlicht, maar je kon er heerlijk eten... ik herinner me nog steeds de forel met amandelen! We leerden toen ook de heerlijke Elzasser wijn kennen... Gewürtztraminer, Pinot gris, Edelzwicker etc. Ik weet nog dat we wijn bij het eten dronken van de firma Engel en dat we dat wijngoed hebben opgezocht en met heel wat dozen huiswaarts keerden.
De Elzas dus! Klein stukje rijden en lekker binnendoor dus genieten van het mooie Franse landschap en alle wijngaarden. Bij de ene gaard zaten de druiven er nog aan, bij de andere waren ze al verdwenen. Zo nu en dan zag je wat bedrijvigheid in de wijngaarden...de oogst werd binnengehaald. Vooral in de dorpjes was het een drukte van belang met heen en weer rijdende trekkertjes met vaten vol met druiven!
In Ribeauvillé maakten we onze eerste stop. In een heerlijk zonnetje slenterden we door het stadje om al gauw een heerlijk zonnig terrasje uit te zoeken voor de lunch en natuurlijk een heerlijk glas Gewürtztraminer. Ik moest en zou zuurkool eten, de echte Elzasser choucroute met aardappeltjes en een stuk varkenspoot... helemaal geweldig. Frank deed zich tegoed aan een Flammkuchen en halverwege ruilden we van gerecht. Het was heerlijk zitten daar op het terrasje.
Daarna reden we richting Katzenthal, op naar wijngoed Klee. Het adres hadden we van vrienden Rolf en Heleen gehad. Rolf had daar vroeger een paar jaar helpen druivenplukken en mochten we er naar toe gaan, dan moesten we de hartelijke groeten doen. Dat lieten we ons natuurlijk geen twee keer zeggen.... wijn wilden we sowieso meenemen...... Al gauw vonden we in het dorp domaine Klee en er werd hard gewerkt! We parkeerden er onze auto en vroegen of we bij de familie Klee waren en of Philippe, de kennis van Rolf en Heleen, er ook was....... en ja hoor...... dat was de man die hard aan het werk was. We legden uit wat we kwamen doen: wijn kopen en de hartelijke groeten overbrengen.... Nou... dat was geweldig..natuurlijk kenden ze Rolf en Heleen, hoe leuk was dat, dat wij nu langs kwamen! We kregen meteen uitleg over het wijnmaken, twee zoons werden opgetrommeld (die waren destijds nog heel klein en nu twee flinke kerels die het bedrijf runden, met pa op de achtergrond als hulp) en de hele familie moest natuurlijk voor Rolf en Heleen op de foto!! Wat een leuke mensen, is ook zeker op de foto te zien! Daarna werden we meegetroond naar de proefruimte waar we de heerlijkste wijnen konden proeven en uitleg kregen door de vrouw des huizes over de verschillende soorten. Natuurlijk namen we een doosje van de wijnen mee die naar de zoons waren vernoemd, Antoine en Martin. Wat zeg ik, we gingen uiteindelijk met een doos of vier weer naar buiten plus nog een paar flessen heerlijke Cremant d'Elzas! Van moeders kregen we nog een paar flesjes extra mee, zo leuk! Na nog even gepraat te hebben gingen we weer op weg; ik stuurde Rolf en Heleen vast een leuke foto en even later kreeg ik van hen bericht of we er nog waren, zo ja, of we misschien nog wat flessen Edelzwicker mee wilden nemen (nou ja, flessen? een paar dozen dus). Dus wij weer terug en onder grote hilariteit van de zonen Klee werden er nog wat dozen Edelzwicker in de auto geladen. Deze zakte bijna door zijn voegen van alle dozen wijn die er in lagen plus nog de nodige flessen en likeurtjes die we al uit Duitsland hadden meegenomen.....
wordt vervolgd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten