Vorig jaar in september begon de tijd waarin Pacaud zo'n belangrijke rol zou gaan spelen. Eind september zijn we voor het eerst wezen kijken en ik moet weer terugdenken aan alle lekkere bramen die langs het weggetje groeiden en die toen net rijp waren (zal niet zeggen dat dat de doorslag voor de koop van het huisje heeft gegeven... maar toch...). Dit jaar zijn de bramen volgens mij een stuk eerder rijp en denkende aan alle lekkere bramen bij Pacaud die nu dus al wel zo ongeveer rijp moeten zijn heb ik een heerlijk recept voor bramenchutney! Weer eens wat anders dan jam en lekker!!!!! Zoet met een hartig/zuur nasmaakje...... Gelukkig hebben we hier thuis ook veel bramen en heb ik het recept gemaakt... de moeite waard om te delen!
Ik heb thuis altijd al wat uitgekookte lege jampotjes staan (als iemand nog potjes heeft, vooral kleinere, ik houd me aanbevolen!!), en voor dit recept kon ik ongeveer 5 potjes vullen.
Omdat ik alles vaak een beetje uit de losse pols doe zal ik proberen de hoeveelheden in te schatten:
Bramen-appel chutney
- 500 gram bramen (uit eigen tuin)
- 4 appels, geschild en in stukjes gesneden (uit eigen tuin)
- halve rode ui, fijngesneden (van de buren uit Pacaud)
- snuf kaneel
- snuf zout
- bruine basterdsuiker 200 gr (of meer, net zolang tot dat je de balans in zoet en zuur vindt)
- gelei suiker 200 gr
- 200 cl balsamicoazijn
- 100 cl gewone natuurazijn
Zet de bramen op met een beetje water en laat dit aan de kook komen. Dan de appels erbij en de ui. Even een paar minuten laten doorkoken en vuur zacht zetten. Dan zout, kaneel en de azijnen erbij. En daarna eerst de basterdsuiker. Zachtjes laten pruttelen en inkoken. Ipv geleisuiker kun je er meer basterdsuiker bijdoen en dan is het voor mij een kwestie van proeven. Moet er meer suiker bij, of meer azijn? De chutney smaakt goed als hij zoetig is met een zuur/hartige nasmaak.. dus eigenlijk, zoals ik uiteindelijk zei: maar dat is lekker!!!!! De volgende keer gooi ik er misschien wel andere specerijen in. Het geheim is om zo nu en dan te proeven. Geleisuiker gebruik ik vooral als het na ongeveer 20/30 minuten niet genoeg is ingekookt. Dan dikt het net een beetje bij. Natuurlijk kun je daar ook andere ingredienten voor gebruiken. Als de chutney stevig genoeg is, je moet er met een lepel een streep door kunnen trekken die even blijft "hangen", dan kun je je potjes vullen.
Ik zou zeggen: experimenteer, veel plezier en eet smakelijk!!!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten