zondag 18 juni 2023

 


Frank is naar Frankrijk vertrokken, dus ik heb het rijk alleen.....

mooi de gelegenheid om toch nog (ik had me voorgenomen om het niet te doen dit jaar) vliebloesem te plukken om gelei en siroop te maken. Ik kon de geur van de bloesem bij ons toegangshek niet weerstaan......

Dus, gewapend met mand en snoeischaar op zoek naar die heerlijk ruikende bloesem, het liefst die bloesemschermen waar je het zacht gele stuifmeel op de bloemetjes ziet liggen.......

Behalve de gelei en de siroop wilde ik me dit keer dan ook wagen aan vliesbloesem"champagne", had al vaker gelezen dat dit heel lekker is en toen ik recepten opzocht en vergeleek bleek dat het nog eenvoudig te maken is ook......

Voor ongeveer 4 liter "champagne" heb je nodig:

- 4 liter water

- ongeveer 15 bloemschermen,  voorzichtig uitschudden om evt. beestjes te verwijderen en

  zo kort mogelijk onder de bloesem afknippen en aan het water toevoegen

- 500 gr. suiker, roer dit door het water totdat de suiker is opgelost

- sap van een citroen; kan er ook bij

- snufje zout

- 2 eetlepels witte wijnazijn, kan er ook bij


Roer alles goed door en laat dan de schaal/pan 24 uur afgedekt staan, koel, maar liever niet in de koelkast. Na 24 uur pak je de schaal.... jammer dat je hier niet kunt ruiken hoe geurig je mengsel ruikt. Zeef het mengsel door een kaasdoek om het helemaal helder te krijgen. Giet dan het mengsel in uitgekookte flessen, met beugel of schoefdop. Vul ze niet helemaal maar laat de hals vrij; het mengsel komt onder druk te staan! Dan zet je de flessen twee weken koel en donker (bv in een kelder of kast) weg en check je zo nu en dan de spanning op de dop. Als je bubbeltjes ziet ontstaan is je "champagne" klaar. Overigens zit er niet heel veel alcohol in je drankje.

Ik had maar een paar flessen en toen die gevuld waren heb ik het resterende mengsel in een pan gedaan, verwarm en nog wat gelei suiker erbij gedaan (1 op 1/4 suiker). Even laten inkoken tot een siroop en toen in kleine flesjes gedaan.

En als we het dan toch over alcohol hebben: een scheut siroop is heerlijk in witte ijskoude  (bubbeltjes)wijn!

Voor recepten is eigenlijk mijn recepten blog... maar hier mag dat leuke recept niet ontbreken!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...