zaterdag 3 juni 2023

 Eergisteren was alweer onze laatste dag hier in Pacaud. Ik word er altijd een beetje “verdrietig” van om dit leven dan weer achter te laten. Harmke voelt het precies zo… een kind van haar moeder!

Terwijl Harmke en HenkJan gister nog wat boodschappen gingen doen in Thiers, keutelde ik wat rond het huis; wat dingen opruimen, het raamkozijn op het zoldertje boven de keuken schilderen… gewoon alles lekker zonder haast. Harmke en HenkJan kwamen bepakt en bezakt terug uit Thiers, nog wat typische Franse etenswaren ingeslagen en Harmke had echt een fantastisch jumpsuit van HenkJan gehad. Stond haar geweldig!! Voor mij hadden ze twee prachtige klimrozen meegenomen; die naast de deur stond had ik van de week verwijderd, die prikte alleen maar en gaf geen bloemen. Voor de laatste keer buiten lunchen en toen hadden we nog twee dingen op het programma staan….. Forel halen bij de forellenkwekerij hier in de buurt voor vanavond op de BBQ en langs de kaasmakerij in Ris. Het is zo leuk dat je dochter en schoonzoon van dezelfde dingen houden…. Allerlei lokale zaakjes en bedrijfjes afgaan, daar je eten halen…verser en natuurlijker kan haast niet…en dat gold zeker voor de Forellen! Bij Ferrières sur Sichon zijn twee forellenkwekerijen; ik zag altijd de bordjes staan langs de weg en nam me altijd voor om er eens langs te gaan. Omdat we ook naar de Fromagerie in Ris wilden, besloten we voor de Forellenkwekerij die enigszins op de route lag. Het bordje “Ouvert” en de openingstijden gaven aan dat de kwekerij open moest zijn en Harmke ontdekte al gauw een vriendelijke meneer die ons kon helpen. We werden meegenomen naar overdekte bassins waarin het wemelde van de forellen. Hoeveel we er wilden? Trois svp……. Met een net werd er even in het water geschept, een lading forellen werd in een bak gedeponeerd en voor de drie grootste daarvan betekende dat helaas het einde. Met een fixe tik op de kop werden ze naar de forellen-hemel geleid. Harmke dacht in eerste instantie nog dat we wat (dode) vissen uit een koeling zouden meekrijgen… maar nee…….Daarna mee naar een ander, heerlijk koel bij deze warme temperaturen buiten, hokje om af te rekenen. Het liep allemaal gesmeerd. We hadden een koelbox bij ons dus de forellen konden we koel meenemen. Na een “au revoir” en “bonne journee” op naar ons volgende adresje in Ris: de Fromagerie. 






Een prachtig zaakje met ook weer een aller vriendelijkste dame die ons rustig liet rondkijken; een praatje aanknoopte en uitleg gaf over alle kazen. Natuurlijk wilden we vooral kazen die zij zelf hadden geproduceerd. Ook vonden we daar een geitenkaasje die door gedroogde bloemetjes was gerold, net zoals het kaasje dat we bij de Auberge de Précontent bij het voorgerecht hadden gehad. 


We sloegen wat heerlijke kaasjes in, zowel koe, als geit als schaap. Harmke kreeg een complimentje van de mevrouw voor haar Frans. Ze doet het echt super, ook al heeft ze op school misschien maar twee jaar Frans gehad. Ik zei al tegen haar, als jij hier drie maanden zit spreek je het vloeiend!!

Thuis gekomen maakte HenkJan de BBQ aan. Terwijl deze stond op te warmen moesten we de forellen schoonmaken. Nou heeft schoonzoon HenkJan ooit een koksopleiding gedaan en had hij ook vis leren schoonmaken. En ach… ik kijk altijd naar Masterchef Australia op tv dus ik wist in theorie ook wel hoe het moest, en inderdaad…. Het schoonmaken was zo gepiept… (wel is een scherp mesje aan te raden). Daarna konden de visjes met wat citroen en rozemarijn op de BBQ. Hoe vers kun je het hebben…. Twee uur geleden zwommen deze forellen nog rond. Een heerlijke salade met geitenkaas van de Fromagerie er bij, wijn uit St. Pourcain (hier uit de regio, gehaald bij de plaatselijke cave aldaar)…..nou…wat willen we nog meer?? We aten achter op ons terras (dat wordt een toekomstig projectje, is nu nog een rommeltje) met het prachtige uitzicht over de vallei……. Meer hoef ik niet te zeggen




 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...