maandag 3 oktober 2022

 


Al die tamme kastanjes…….. je ziet ze echt overal langs de weggetjes staan en de grond ligt bezaaid met de bolsters en platgereden kastanjes…doet me bijna pijn in mijn hart…al die mooie kastanjes. Zo nu en dan kunnen we het niet laten en nemen we weer een zak mee naar huis, terwijl daar ook nog een schaal vol staat. Dus gistermiddag moest het er maar weer eens van komen….we gaan wat doen met de tamme kastanjes…..

Op internet had ik al zitten zoeken naar recepten voor een tamme kastanjetaart. Chocola en tamme kastanjes schijnen goed samen te gaan, dus zoiets zou het moeten worden……. Doordat ik niet alle ingrediënten in huis had was het een beetje improviseren, maar daar hou ik wel van. We hebben hier een gasfornuis dat is aangesloten op een gasfles. De temperatuur van de oven is lastig in te stellen maar à la….. ik ging het gewoon proberen. Bij gebrek aan allerlei keukenapparatuur (wat zijn we toch verwend met alle keukenmachines) moest alles met de hand gehakt, gehusseld en geklopt worden (nou weet ik weer hoe het voelt om eiwitten stijf te kloppen!) De gekookte kastanjes werden gepureerd, voorzover de staafmixer van de Action dat aan kon (overigens mijn enige keukenhulp want zonder staafmixer kan ik echt niet leven), de eieren gesplitst (allemaal dubbele dooiers!) en het eiwit  stijf geklopt. Alles door elkaar gehusseld , in een springvorm en toen  de oven in. Omdat ook de thermometer in de oven niet helemaal werkte was het puur een gok hoe de taart er uit zou komen. Na ongeveer 30/45 minuten (niet zo goed bijgehouden) de proef met “ de satéprikker” gedaan, die had ik niet dus maar een mes gebruikt, en deze kwam er schoon uit. Op hoop van zegen de taart uit de oven gehaald en laten afkoelen. Frank kon niet wachten om een stukje te proeven….Na het eten dus een klein stukje afgesneden. Ik had er niet veel van verwacht…maar jandoppie, wat was ie lekker! En nog gaar ook……. Was dat even leuk! Was er eigenlijk een beetje verbaasd van, want ik heb gemerkt dat ik niet echt een tamme kastanje-fan ben… ik vind het leuk om er wat mee te doen omdat ze hier in overvloed te vinden zijn, maar ik geloof niet dat ik ze ooit zou kopen (hier bij de Lidl 6 euro de kilo!). Maar deze taart is een aanrader! Ik zal straks proberen even een foto te maken van een stukje (het was gisteravond al veel te donker). Dus mocht je ergens tamme kastanjes tegen komen, denk dan eens aan dit recept!


Voor een kleine springvorm (ik denk iets van 22 cm) heb je nodig:


  • 70 gram zachte boter
  • 250 gram kastanjes, gekookt of gepoft
  • 50 gram amandelen, in stukjes (ik had toevallig amandelsnippers in huis)
  • geraspte schil van een halve citroen
  • 75 gram chocolade (melk of puur), gesmolten
  • 125 gram suiker
  • 3 eieren, doordat ik eieren met dubbele dooiers had heb ik uiteindelijk 5 eidooiers door de taart gedaan
  • snufje zout
  • scheutje cognac (maar de cointreau er door was heel erg lekker, dat hadden we nl in huis)


Om te zien of de kastanjes goed zijn gooi je ze in een bak met water; de kastanjes die boven komen drijven zijn niet goed (net zoals bij eieren). Snij bovenin de kastanjes een kruisje en zet ze met melk (of water) op het vuur (ze moeten net onder staan). Dan een minuutjes of tien laten koken (ik breng ze aan de kook en zet ze dan op de kachel totdat ik er aan toe ben om ze te pellen); iets laten afkoelen en nog warm pellen, dat gaat het makkelijkste.


   Verwarm de oven voor op 180 graden (volgens het recept dan, in mijn oven geen idee wat uiteindelijk de temperatuur was, na een paar minuten stond de thermometer al op 250 graden!). Pel de gekookte kastanjes (ik had ze gewoon in water gekookt, volgens het recept moest je dat in melk doen) en maak ze fijn met de staafmixer en haal ze evt. nog door een zeef. Voeg de chocola aan de kastanjes toe en daarna de boter en de suiker en de eidooiers. Goed door elkaar roeren. Voeg zout, scheutje likeur, de citroenrasp en de amandelen toe.

Klop de eiwitten stijf (schaaltje moet je ondersteboven boven je hoofd kunnen houden, zonder dat het eiwit naar beneden valt natuurlijk!) en spatel deze voorzichtig door het kastanjemengsel. Stort dit mengsel in een ingevette springvorm en plaats deze in de oven (ik denk zo’n 30 minuten). Doe de “ satéprikker-proef” om te zien of de taart gaar is.  Haal dan de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Het is mooi om de taart dan nog te bestuiven met poedersuiker (had ik helaas niet)…. ik zou zeggen…smakelijk eten!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...