woensdag 28 september 2022

 Ons weggetje bevat vele schatten, onze prachtige paardenkastanje, de bramen die dit jaar helaas allemaal verschrompeld door de droogte van de afgelopen tijd, en dan bovenaan het weggetje bij Patrice, daar staat een tamme kastanje en daar op het weggetje liggen echt de mooiste exemplaren, stekelige bolsters, gevuld met een stuk of drie tamme kastanjes die daar lepeltje lepeltje gezellig tegen elkaar liggen, totdat ik ze uit hun warme, prikkelige bedje ruk….want tamme kastanjes… daar kun je wat mee……. mousse van tamme kastanjes, wild filet met kastanjepuree…..er schieten allerlei culinaire gerechten door mijn hoofd.  Een stukje terug langs het weggetje ontdek ik nog meer tamme kastanje bomen! Ik hou er  van om met de dingen, die de natuur ons geeft (oei… dat klinkt wel even….), ook wat te doen, dus de tamme kastanjes die nu overal langs het weggetje liggen kan ik niet laten liggen. Dus vanochtend vroeg tijdens mijn voor-het-ontbijt-wandeling met Barkley een zak meegenomen. Barkley was enthousiast…lekker lopen… maar dat viel in eerste instantie tegen want na een paar honderd meter was het al einde wandeling (dacht Barkley) want het vrouwtje moest van die prikkelige dingen verzamelen……In mum van tijd mijn zakje vol. Omdat ik het wel sneu vond voor Barkley toch maar wat verder gelopen en dat was leuk want net over de “ grote weg”, zoals buurman Stephane deze placht te noemen (er kunnen net twee auto’s langs elkaar passeren, maar dan ook net!) ontdekte ik een leuk weggetje langs de weilanden. Het waaide flink maar was niet koud, dus hebben we een leuke wandeling gemaakt. Volgende keer dat weggetje maar eens wat verder aflopen, nu ben ik op een moment omgedraaid en weer terug gelopen.

Thuis eerst lekker ontbeten en toen was het : kastanjetijd!!!! Internet er eens op na geplozen en zo kwam ik op een recept van een soort kastanjespread, die je ook nog voor een lekkere chocoladetaart zou kunnen gebruiken…want, zo las ik, chocolade en tamme kastanjes gaan goed samen…….!!!!!!Jammie..

Eerst de goede van de slechte kastanjes gescheiden (in water; de slechte komen boven drijven, net als eieren); toen ze ingekruist en in water opgezet en aan de kook gebracht. Pan daarna op onze houtkachel gezet (ja, we bezuinigen op het gas) en een tijdje laten pruttelen. Daarna kon je makkelijk de schil verwijderen. Toen de kastanjes met wat water aan de kook gebracht en nog een tijdje op de kachel laten staan. En toen was het zover…. het maken van de spread… ik moest wel een beetje improviseren want ik had niet alle ingrediënten in huis. Met de staafmixer de kastanjes fijngemaakt (moesten eigenlijk nog gezeefd worden; de zeef staat nu dan ook op het boodschappenlijstje), wat zout erbij en wat suiker en nog even flink laten doorkoken. Gelukkig had ik vanuit Nederland al een aantal lege jampotten meegenomen. Daarna de spread in de potjes, drie kon ik er mee vullen (bijna 500 gr aan kastanjes) en nog een beetje over om vast te proeven. En ik moet zeggen: het smaakt niet slecht… ik heb het niet te zoet gemaakt en ik denk dat het vanavond met de crème fraiche een lekker toetjes oplevert, na de pompoenschotel met worstjes en tamme kastanjes………



  



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...