vrijdag 26 september 2025

 


Nog even over de "Truffade", die we in Chateldon hebben gegeten. Een echt gerecht hier uit de Auvergne. De gerechten uit de Auvergne bestaan uit degelijk, simpele, boerenkost, met produkten die ze zelf verbouwen. "Truffade" is wel één van de bekendste gerechten... Maar waarom heet het gerecht "Truffade"? Het bevat zeer zeker geen truffels. In het Occitaans betekende het woord "truffe" aardappel... en het gerecht bestaat grotendeels uit aardappels. Hieronder een recept van "Truffade" ; er zijn er vele, maar het bevat altijd, aardappel, kaas en ham uit de regio en wat salade.

Voor vier personen:

  • 500 a 600 gram aardappelen
  • ongeveer 300 gr kaas, het liefst tome de Cantal fraiche, of een andere goed smeltende kaas
  • wat eende- of ganzevet (of boter als je dat niet hebt)
  • zout en peper
  • 1-2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt en even aangezet in de pan zodat de rauwheid er af is
  • plakken rauwe ham uit de regio
  • wat sla, aangemaakt met een vinigraitte
Schil de aardappelen snijd ze in plakjes en kook ze in water enkele minuten, niet te zacht laten worden.. Doe in een ovenschaal het vet of boter en voeg de aardappelschijfjes toe. Laat dit nog een minuut of 15 koken (niet laten baken) op een zacht vuurtje. Voeg daarna de kleingehakte knoflookteentjes toe. Breng alles op smaak en laat het nog even doorkoken. Voeg daarna de plakjes tome kaas er aan toe en roer dit voorzichtig door het aardappelmengsel totdat de kaas gesmolten is. Proef of het mengsel goed zacht is. Schep dan wat van het aardappel-mengsel op een bord, een paar plakken rauwe ham er naast en wat salade.....
Het recept kan dus wisselen; soms worden er spekjes aan het aardappelmengsel toegevoegd.

Eet smakelijk!

Again, I don't have the "Truffade" that can be found in Chateldon have to eat it. In a real court, from the region. The cuisine of the region of existence of solid, basic, were farm fare, with the products they grow. "Truffade", is known to be one of the most well-known dishes, But why is it called the court's "Truffade"? It's definitely not a truffle. In the Occitan language was the word, "truffe" potato, " and the court is composed mainly of potatoes. Below is a recipe for "Truffade", there are many, but there is always, potatoes, and cheese of the region, and some salad.

For four individuals: 
500 to 600 grams of potatoes
about 300 grams of cheese,  tome of the Cantal cheese, or any good melting cheese-which 

duck or geese fat (or butter if you don't have it) 
salt and black pepper
1-2 cloves of garlic,  very finely chopped and a little turned it in to the pan, 
 lices of raw ham of the region, 
some salad, made with a vinigraitte 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...