Mijn tijdszone hier op de computer staat nog niet goed ingesteld dus ik moet zo eens even kijken hoe ik dat kan veranderen.
Wilde nog even een stukje schrijven over het zalm-vissen. We reden langs een bord dat daarnaar verwees en omdat het tegen lunchtijd was, leek het ons een leuk idee om daar te gaan lunchen..... De omgeving was ook schitterend. Nadat we via haarspeldbochten door de heuvels in het dal waren gekomen, ging de natuur over van woest en ruig naar liefelijk. We volgenden de weg die ons naar onze lunchplek zou brengen, best wel een stukje de natuur in zonder erg veel bewoning. Het was een werkelijk prachtig plekje. Kan me voorstellen dat het er in het hoogseizoen erg druk is. Nu stonden er een paar auto's geparkeerd. Een pad bracht ons bij de zalmkwekerij en een gezellig restaurantje. Je kon zelf je zalm vissen als je wilde en dan had je de keuze om de zalm daar op te eten of mee naar huis te nemen. Het leek mij wel leuk om zelf zalm te vangen met een hengel met zo'n molentje. We kregen nog een schepnet en een box om de gevangen zalm in te doen. Mooi plekje gezocht en toen: vissen maar. Ik moest eerst eens uitvogelen zo'n hengel werkte maar na een paar keer oefenen ging dat een stuk beter. Om ons heen werd er onder grote hilariteit van desbetreffende persoon zo nu en dan een zalm gevangen, dat ging gepaard met veel gegil en geschreeuw Totdat Lieneke beet had... wahaaa.... spannend.... en toen moesten we hem nog op de kant zien te krijgen. Een vriendelijke oudere meneer gaf ons wat aanwijzingen en zo kwam de eerste vis aan land De vegetariers onder ons moeten dit stukje maar even overslaan want toen moest de vis nog doodgemaakt worden. Het was een flinke zalm en door een soort kurketrekker in de kop te steken maakte je de zalm dood.Lieneke volgde de instructies van de man en weldra verdween de eerste zalm in de box. We maakten een praatje met deze uiterst vriendelijke meneer. Hij gaf ons wat aanwijzingen en wat "beet" om de vissen te vangen en inderdaad, weldra had Frank ook een vis te pakken. Uiteindelijk zat er bij mij ook eentje aan de haak, maar net voordat hij aan kant kon worden gebracht rukte hij zich los. Daarna hield ik me maar bezig met filmen en foto's maken van dat prachtige plekje. De vijver met de kwekerij lag in een soort kom, omgeven door heuvels. Zo'n mooie plek! Na vijf zalmen vonden we het wel genoeg; we hadden bijna 7 kg aan vis! Daarna richting restaurant waar je je zalm in kon leveren en zeggen wat je er mee wilde doen. We besloten twee zalmen als filet mee te nemen en de overige drie daar te eten; eentje als Sashimi voor Lieneke, Frank wilde graag warm gerookte zalm en ik wilde dan wel wat anders, zodat we veel konden proeven, en nam zalm met garlic en herbs. We moesten ongeveer een half uurtje wachten, geen straf op dat heerlijke plekje.
Ondertussen kwam die meneer nog even informeren hoe het was gegaan en raakten we verder aan de praat. Hij had vroeger veel in Hawkes Bay, de plek waar Lieneke nu woont, gewerkt en kende daar de omgeving heel goed. Het is zo grappig als je Lieneke dan hoort praten. Volgens mij is ze qua taal helemaal ingeburgerd, qua accent, want als ik soms andere Nederlanders hoor praten die al jaren in Nieuw Zeeland wonen, dan hoor je vaak nog wel dat ze van origine Nederlands zijn. Bij Lieneke hoor ik dat tenminste niet: een echte Kiwi! Na een dik half uur kwam onze vis, en dat was ook zeker de vis die wij hadden gevangen want verder waren er niet veel mensen. De vis die Frank kreeg was warm gerookt, verser kon niet, en smaakte verrukkelijk! Ik ben wat minder van de sashimi, rauwe vis, maar natuurlijk wel geproefd. Ik vond mijn garlic en herbs zalm ook heeeerlijk. Ben bang dat ik nu nooit meer zalm lust in Nederland... deze zalmen waren zo heerlijk klaargemaakt. Dit is zo'n lunch die je nooit meer vergeet.... wie eet er nou vis, een half uurtje nadat je hem zelf gevangen hebt?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten