woensdag 20 juli 2022

 Een van de dingen die ik zo leuk vind aan Frankrijk is het eten….De Franse haute cuisine is natuurlijk wereld wijd bekend, maar waar ik vooral voor val zijn juist die plekjes, in een piepklein dorpje, waar je heerlijk kunt eten, eenvoudig, maar o zo goed bereid…..

Een van de restaurantjes waar ik met zoveel plezier en weemoed aan terugdenk is Villa Eugenie ( de naam zou misschien wat anders vermoeden), ergens in de buurt van Sauve.Het restaurantje bestaat het niet meer, een paar jaar terug probeerden we het terug te vinden; het huis vonden we maar er was geen restaurantje meer.  Een woonhuis ergens in de Garrigues….bij het piepkleine parkeerterreintje stond aan de ingang een grote vork en een mes of zo. Het restaurant was gewoon gelegen op het terras van een huis met vijf of zes tafeltjes. Boven de tafeltjes hing een soort zeildoek tegen de zon.Aan de muur van het huis hing een schoolbord met het menu, met een paar voorgerechten, paar hoofdgerechten en wat desserts… heel simpel. Een leuke mevrouw zwaaide de scepter over de keuken. Buien was er een bbq waar het vlees op geroosterd werd. Ik herinner me nog de tomatensalade als voorgerecht..altijd als ik weer in de winkel al die verschillende tomaten zie, verschillend in vorm en kleur, moet ik weer aan dat voorgerecht denken… eenvoudig maar zo heerlijk. Het vlees kwam van de bbq en en passant plukte de mevrouw dan wat kruiden uit de tuin die ze over het vlees strooide…. fantastisch! Simpel, maar zo goed! We hebben er, en dan spreek ik denk ik over meer dan 20 jaar geleden, enkele malen gegeten, totdat we het huisje, dat we daar in de buurt hadden (nou ja, op 45 minuten rijden dan) verkochten. Ook vergeet ik nooit de zeeslakjes die we er aten en de mevrouw aan mijn beide dochters, toen een jaar of zeven en negen probeerde uit te leggen dat je het topje boven in de schelp kon afbreken, want daar zat het lekkerste… Als je dan bedenkt dat de zon hel scheen en je de cigales hoorde tsjirpen…….ja, dan waande je je bijna in de hemel………ik vergeet het in ieder geval nooit meer. Als ik weer thuis ben zal ik wat foto’s opzoeken, die moet ik nog ergens in een fotoalbum hebben zitten (dat was in de tijd dat digitaal nog niet zo vanzelfsprekend was), ik weet nu al dat uit die foto’s het gevoel sprak wat ik nog steeds kan terughalen als ik er aan denk.

Eigenlijk had ik over de restaurantjes hier in de Auvergne willen schrijven, maar ik ben, terecht, even blijven hangen bij mijn restaurantje in Sauve… volgende keer meer……….


 


Even een impressie van "de tomatensalade"........


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

  Weer in Nederland... zelfs al weer een dag gewerkt... nou ja gewerkt? We hadden gisteren op het werk een grote storing en vanaf 11.00 uur ...